O nama

VARAŽDINSKO OBRTNIČKO GLAZBENO DRUŠTVO

Varaždinsko obrtničko glazbeno društvo

VOGD danas

Varaždinsko obrtničko glazbeno društvo je novoosnovana zborska udruga koja nastavlja 75-godišnju tradiciju Obrtničkog glazbenog društva Varaždin.

Na čelnim mjestima Društva izmjenjivali su se poznati varaždinski obrtnici, glazbeni entuzijasti, a na mjestu dirigenta niz vrsnih glazbenika, među kojima se posebno ističu Marijan Zuber, Stjepan Mikac, Zvonimir Aračić i Dada Ruža. Danas zbor vodi prof. Janja Knapić pod čijim je vodstvom zbor ostvario zapažene rezultate i visoke nagrade. 

Povijest

Početak postojanja Obrtničkog glazbenog društva Varaždin smješta se u 1938. godinu, kada su potvrđena pravila Pjevačke sekcije osnovane u sastavu tadašnjeg Zanatlijskog i pomoćničkog društva Varaždin. I pored toga što se rad zbora u nekoliko navrata prekidao i obnavljao on je u svakom razdoblju svog postojanja postizao kvalitetne rezultate.

7.5.1938. Pjevačka sekcija društva zanatlija je priredila svoj prvi koncert u Varaždinu. Dirigent pjevačkog zbora je bio Ante Šambarek, a pročelnik sekcije Ivan Košmerl. Pjevači Zanatlijca pored Varaždina nastupali su u Koprivnici, Ludbregu, Varaždinskim Toplicama.

Nagrade

Na međunarodnom natjecanju Istria Cantat 2018. i zbor i dirigentica osvajaju zlatnu nagradu. Na 14. natjecanju hrvatskih pjevačkih zborova Zagreb 2018. zbor je osvojio zlatnu nagradu. 2018 zbor prima nagradu za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu. 

Zbor je osvojio i niz drugih vrijednih nagrada: više srebrnih i brončanih plaketa Hrvatskog sabora kulture i nagrada „Ivan Lukačić“ Varaždinskih baroknih večeri. U više navrata zbor je osvojio prvo mjesto na Županijskoj smotri zborova te uspješno nastupao na susretima i natjecanjima najuspješnijih hrvatskih pjevačkih zborova u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.

Uprava i stručni tim

Marijan Mikac
Predsjednik
091/1320-319
Janja Knapić
Dirigent

Podijeli ovu stranicu

VRH